Gecertificeerde zadelpasser

Zoals jullie al hebben kunnen zien, ben ik een MSFC-certified saddlefitter. Maar wat is dat nu juist? MSFC staat voor Master Saddle Fitting Consultant en is één van de opleidingen uit de Benelux die een complete opleiding biedt voor zadelpassers. Er bestaan ondertussen nog enkele andere opleidingen die ook ontzettend interessant zijn en een grote meerwaarde bieden in het zadelpaslandschap. Deze opleidingen, dienen als keurmerk, waaruit jullie kunnen afleiden of een zadelpasser een opleiding heeft gevolgd. Het is altijd interessant om te weten dat de professional die bij je paard komt, over de nodige kwalificaties beschikt.

Daarnaast hebben we ook nog SMS (Society of Master Saddle fitters) uit Engeland. Ik droom ervan om hier ook ooit de opleiding te kunnen meevolgen. Engeland is echt een ‘zadel-walhalla’. A girl can dream right!

 

Om te beginnen is er een belangrijk verschil tussen een zadelpasser en een zadelverkoper. Een zadelverkoper is vaak merkgebonden en beschikt niet altijd over de nodige kennis van zaken. Hij is dus gebonden aan één merk en dient voornamelijk te beschikken over commerciële vaardigheden. Een zadelpasser heeft een gespecialiseerde opleiding gevolgd. Deze opleiding wordt afgerond met een toetsing van de kennis omtrent de anatomie, fysiologie en biomechanica van het paard. Ook wordt er gekeken naar de kennis over pathologie van het paard, invloed van de ruiter, zadelfouten, psychologie van het paard, etc. Het examen bestaat uit een deel theorie en 2 praktijk luiken. Je kan er dus zeker van zijn dat een MSFC zadelpasser de nodige kennis heeft vergaard door het volgen van de opleiding en hier ook grondig op getest is geweest.

Eén van de zaken die ook sterk benadrukt wordt in de opleiding is hoe belangrijk het is om multi-disciplinair aan de slag te gaan rond het paard. Dit wilt zeggen dat we ook steeds gaan doorverwijzen naar de juiste personen, zodoende dat het paard niets te kort komt. Dit wilt zeggen dat we een casus ook kunnen bespreken met een dierenarts, bekapper/hoefsmid, osteopaat, tandarts, etc.