Hoe gaat het in zijn werk?

Het is voor mij heel erg belangrijk om mijn tijd te nemen voor jou en jouw paard(en). Bovendien zal ik altijd proberen om het huidige zadel zo passend mogelijk te maken.

Bij een eerste consult is er een uitgebreide kennismaking en anamnese. Hierbij overlopen we samen de bijzonderheden van jouw paard en gaan we ook kijken of er pijnsignalen zijn. 

Ik bekijk je paard zowel in stand als in beweging zonder zadel. Verder wordt ook de rug van jouw paard onderzocht. Ik ga voelen of er ergens warme/pijnlijke plekken, bultjes en wondjes zijn. OPGELET: blijkt dat jouw paard open wonden heeft, kreupel is of extreme pijn vertoont, wordt het pasconsult per direct stop gezet.

Zadelpas consult België

Vervolgens ga ik het paard opmeten en templates maken. Deze templates geven voor mij, als zadelpasser, een goed inzicht in de evolutie van de bespiering van het paard bij verdere consults.

Het huidige zadel wordt ook onder de loep genomen. Ik controleer of je zadel recht en veilig is. (controle boom, vulling kussens, stiksels, losse nagels, singelstoten,…). Wanneer blijkt dat dit zadel oké is, gaan we gaan evalueren hoe het zadel ligt op het paard in stand.

We gaan voelen of het zadel op alle punten mooi past bij de vorm van het paard. Heeft de boom de juiste vorm voor het paard? Sluiten de kussens overal mooi aan? Is er voldoende vrijheid voor de ruggenwervels?

Indien blijkt dat jouw zadel geschikt is om te rijden, nemen we het paard mee naar de piste om het zadel te gaan evalueren in alle drie de gangen. Hier wordt gelet op stabiliteit en comfort voor zowel jouw paard als voor jou. Een zadel kan voor een paard heel goed liggen, maar niet aansluiten bij jouw noden. Ik kijk of het zadel eventueel aangepast moet worden en zal dan nogmaals kijken hoe het zadel ligt. Dit doen we tot ik merk dat het voor jullie beiden goed is.

Je merkt het, er wordt heel uitgebreid de tijd genomen voor jou en jouw paard. Ik zorg ervoor dat niets onopgemerkt voorbij gaat.

Praktisch

  • Zorg dat je paard gepoetst en droog klaar staat
  • Leg je zadel en hoofdstel klaar.
  • Bij voorkeur voorzie je eigen beugels, beugelriemen en singel.
  • Alle ruiters van het paard dienen aanwezig te zijn in rijkledij (behalve bij manege paarden).
  • Veiligheidshelm is verplicht! 
  • Consult duurt ongeveer 1u à 1,5u.