Nieuws! 

Naast het zadelpassen, heb ik een bijzonder grote voorliefde voor het overbrengen van mijn kennis naar de buitenwereld. Vroeger gaf ik regelmatig les. Met het opstarten van mijn zaak en een full time job in loondienst daarna, lukte het voor mij niet meer om met regelmaat les te geven... MAAR daar komt verandering in. Vanaf februari 2024 zal ik terug beschikbaar zijn voor lessen. Dus heb je net dat extra beetje hulp nodig met oefeningen op de grond? Is je inspiratie voor het rijden soms wat ver te zoeken? Heb je een groen paard dat je zelf verder wilt doorrijden? Wil je het bitloos rijden ontdekken of op zoek gaan naar een zachtere connectie met je paard? Liever wat meer positiviteit in je training en wat minder gevecht met je paard?

Say no more! Ik help jullie heel graag verder. Meer informatie volgt snel maar je mag zeker ook een berichtje sturen.

Geniet van de blog! 


Train je paard zijn rug

Help je paard naar de beste versie van zichzelf!

 

Ik kom als zadelpasser heel veel verschillende types paarden tegen. In alle soorten en maten. De ene is groot, de andere is klein. De ene is wat te dik, de andere weer wat schraal in bespiering en sommige zijn dan weer in topconditie. Het ene paard heeft een bouw die hem enorm helpt onder het zadel, de andere heeft een bouw die wat meer tegenwerkt. Denk maar aan een overbouwd paard, een paard met bokvoetjes, etc.

Ik geloof er wel in dat net zoals mensen, ook het paard de mogelijkheid heeft om de beste versie van zichzelf te zijn. Het is aan ons als eigenaar om ons paard te helpen door hem vanop de grond al zo sterk mogelijk te maken. Daarom geef ik jullie graag in deze blog mee hoe ik zelf werk aan het versterken van de bespiering van mijn eigen paarden of lespaarden aan de hand van enkele eenvoudige oefeningen. Een sterke rug is essentieel voor de algehele gezondheid en prestaties van je paard.

 

**1. Stretchen voor Souplesse

Begin elke sessie met lichte stretchoefeningen om de spieren van je paard op te warmen. Zorg ervoor dat je rustige, gecontroleerde bewegingen maakt, zoals het laten buigen van de hals naar beide kanten. Deze stretchingsoefeningen helpen de souplesse te vergroten en verminderen de spanning in de rugspieren. Ik gebruik ook graag de buiklift en het kantelen van het bekken. Deze stretchoefeningen doe ik zowel tijdens het poetsen voor het rijden/grondwerk als nadien.

 

2. Balken voor Core Stability en Balans

Balken zijn een geweldige manier om de kernspieren van je paard te activeren. Gebruik bijvoorbeeld cavaletti of gekleurde balken op de grond en ga samen met je paard over deze obstakels. Goed voor de bespiering van je paard als die van je zelf. Varieer in hoogte en afstand om de spieren gelijkmatig te trainen. Ik doe dit bij voorkeur op rechte lijn en in stap. Je kan hier uiteraard heel veel variatie in brengen!

 

**3. Achteruit, achteruit, achteruit

Achterwaarts bewegen is niet alleen een dressuuroefening, maar ook een uitstekende manier om de rugspieren te versterken. Begin met korte afstanden en bouw langzaam op. Houd de beweging gecontroleerd en let op een actieve achterhand, dit zorgt voor een goede aanspanning van de rugspieren. Belangrijk is dat het paard zijn hoofd ontspannen naar beneden houdt. Probeer je paard zo recht mogelijk te houden, dit kan je bijvoorbeeld doen door de muur te gebruiken als ondersteuning.

 

**4. Academisch grondwerk

Ik werk vaak aan de hand van academisch grondwerk. Hierbij gebruik ik een kaptoom en leer ik het paard om ontspannen mijn hand te volgen, schouders te liften en actief onder te treden met het achterbeen. Ook de zijgangen leer ik allemaal aan tijdens dit deel. Van schouder binnen naar schouder buiten, van wijken tot travers, het kan allemaal! Hiervoor bestaan er veel interessante YouTube videos maar het beste blijft om hier gewoon les in te volgen. Dit kan binnenkort ook bij mij! 😊

 

**5. Cirkelwerk voor Soepele Rotatie

Cirkelwerk gebruik ik net zoals velen regelmatig. Het is niet zomaar je paard wat laten lopen aan de longe. Ik leer mijn paarden ontspannen te lopen over hun rug aan de hand van stemcommando’s. Verder gebruik ik zowel tempowisselingen als het vergroten en verkleinen van de cirkel. Beiden zijn zeer belangrijk voor het activeren van de achterhand. Dit zorgt voor het versterken en versoepelen van de rugspieren. Belangrijk is om hier beide zijden gelijkmatig te trainen voor een gebalanceerde spierontwikkeling.

 

 

**6. Vrijheidsdressuur voor de fun?

“Vrijheidsdressuur Lisa?! Zeker?!”, Oh ja, helemaal zeker! Ik gebruik regelmatig oefeningen uit het vrijheidsdressuur om mijn paarden sterker te maken. Eén van de oefeningen die ik in het bijzonder heel vaak gebruik is de berggeit. Hierbij leer je het paard om met zijn achtervoeten naar zijn voorvoeten te stappen. Hierbij moet hij het bekken kantelen, de buikspieren aanspannen en ook nog eens goed balanceren. Een ideale oefening dus voor die rugbespiering!

 

Door regelmatig deze eenvoudige oefeningen op te nemen in de training van je paard, zul je al snel verbeteringen opmerken in zijn rugbespiering en algehele houding. Onthoud altijd om de oefeningen rustig op te bouwen en de reacties van je paard nauwlettend in de gaten te houden. Een sterke en soepele rug betekent niet alleen een gezonder paard, maar ook betere prestaties in welke discipline dan ook.

 

Veel liefs,

Lisa